Afgelopen concerten:

Filteren op jaar: 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010


Meditativo

Zondag 24 maart 2019, 14.30 uur
Zusters onder de Bogen, Sint Servaasklooster 14, 6211 TE MaastrichtO nata lux, Morton Lauridsen


Even when he is silent, Kim Andre Amesen


Missa Brevis, Leonard Bernstein, Kyrie, Agnus Dei, Dona nobis pacem


Sleep, Eric Whitacre


ReincarnationsSamuel Barber


  Mary Hynes, 


  II Anthony O’Daly, 


Summer Rain, Toivo Tulev


Ubi Caritas, Ola Gjeilo


I lift mine eyes, Rene Clausen


Immortal Bach, Knut Nysted

Johannes Passion - J.S. Bach, Sint Truiden

Dinsdag 16 april 2019, 20.15 uur
Begijnenhof, Sint Truiden


In Nederland bestaat al van oudsher een traditie die wil dat je in de passietijd minstens naar de Johannes- of Mattheuspassie gaat. Zo is er een koortraditie ontstaan die zich vaak enkel beperkt tot het afwisselend uitvoeren van deze twee sublieme werken van de grote barokmeester Johann Sebastian Bach.


Als rechtgeaarde lutheraan kent Bach de evangelische schriftuur grondig en hij bewijst dat door de teksten zorgvuldig te volgen. Zijn de meeste toehoorders euforisch over de Mattheuspassie dan is dat vooral om de kleurrijke verhaaltrant en de prachtige aria’s. Maar net als het Johannes-evangelie is het lijdensverhaal bij Bach eerder nuchter, diepzinniger en filosofisch. Net zoals in de schrif- tuur is ook de Johannesversie van het lijden beknopter en dus is de versie van Bach ook veel korter in tijdsduur.


De geschiedenis en het enthousiasme van Felix Mendelssohn heeft ervoor gezorgd dat wij een uitvoeringsbeeld hebben van deze wer- ken met een grote orkestbezetting en koor. De uitvoeringspraktijk vandaag is gelukkig teruggekeerd naar de oorsprong waardoor een kamerkoor en -orkest ruim voldoende zijn om een intense belevenisvolle uitvoering te brengen.


De solisten:
Frank Hermans, Christus
Jan Caals, evangelist
Els Crommen, sopraan
Rob Cuppens, altus
Mitch Raemaekers, tenor
Benoît Giaux, bas


Programma:
J.S. Bach: Johannes Passion, BWV 245

Johannes Passion - J.S. Bach, Maastricht

Vrijdag 19 april 2019, 20.00 uur
Sint Janskerk MaastrichtKamerkoor Maastricht, Collegium Instrumentale en solisten voeren traditiegetrouw op Goede Vrijdag 19 april 2019, de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit. Het lijdensverhaal van Christus wordt verteld door de evangelist, onderbroken door felle reacties van het volk en aangrijpende emotionele commentaren van de solisten.
Zinderend, dramatisch en aangrijpend.


Kamerkoor Maastricht voert deze passie uit in een kleine bezetting met 24 koorzangers, een klein orkest, continuo, viola da gamba en luit. Solisten zijn:


Jan Caals, evangelist
Frank Hermans, Christus
Els Crommen, sopraan
Rob Cuppens, Altus
Mitch Raemaekers, tenor
Benoît Giaux, bas


De algehele leiding is in handen van maestro Ludo Claesen.


Kaartverkoop voor Concert Maastricht:


€25,- aan de kerk of via UITBALIE Theater aan het Vrijthof, tel. 043 - 350 5555


Voorverkoop €22,50 via www.kamerkoormaastricht.nl


Voor studenten €15,- op vertoon van pas


 


Op Dinsdag 16 april 2019 zullen wij ditzelfde concert ook uitvoeren in de Begijnhofkerk in St. Truiden (B), om 20 u

Songs for a better world

Zondag 27 oktober 2019, 15.00 uur
Julianusplein, Tongeren


Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties en het Vlaams Architectuurinstituut twee hedendaagse kunstbelevingen samen.


4 bijzondere gebouwen of sites met een vernieuwende architecturale waarde worden in de kijker gezet en vormen het decor voor een hedendaags klassiek concert. De aangezochte ensembles hebben de locatie bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van het gebouw.Een muzikale ode aan de hoop op een wereld van vrede en verstand. Componisten uit de hele wereld delen dit gedachtengoed en schreven prachtige koorwerken die deze hoop verklanken.


Programma:


Super FluminaGP da PalestrinaPsalm 137JP SweelinckUbi caritas IIIOla GjeiloNe timeas MariaKentaro SatoO nata LuxMorten LauridsenSilentium TriplumLudo Claesen, een triptiek over ‘stilte’Summer rainToivo TulevSleepEric WhitacreEven when He is silentKim Andre ArnesenImmortal Bach    Knud Nystedt, 4-korigUitvoerders: Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen


Voor kaarten kunt u terecht op de website van de Velinx

Musica Sacra

Donderdag 19 september 2019, 13.00 uur
Jan van Eyck Academie


SYMPOSIUM


Singing the Lord's song in a strange land


Een Internationaal Symposium over de relatie tussen religieuze muziek en erfgoed, meer specifiek vanuit het perspectief van vrijwillige of gedwongen migratie. Kamerkoor Maastricht (o.l.v. Ludo Claesen) verzorgt een muzikaal intermezzo van 14.30 tot 15.00 uur. Op het programma staan de volgende a capella werken:


G.P. da Palestrina - Super flumine Babylonis


J.P. Sweelinck - Psaume 137


K.A. Arnesen - Even when he is silent


Toegang tot het symposium is gratis, maar reserveren via Musica Sacra is gewenst vanwege beperkte capaciteit. Meer informatie via de site van Musica Sacra

Amadeus - Het Nationale Theater

Zaterdag 14 september 2019, 20.00 uur
Theater, Heerlen


Zondag 15 september 2019, 14.30 uur
Theater, Heerlen


AMADEUS vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist allertijden; Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.


Kamerkoor Maastricht zal de muzikale invulling van de koormuziek verzorgen in de voorstellingen in Theater Heerlen op 14 en 15 september, en op 25 en 26 oktober. Voor meer informatie en kaarten kunt u terecht op de website van Parkstad Limburg theater Heerlen, en de site van Het nationaal Theater.Amadeus - Het Nationale Theater

Zaterdag 26 oktober 2019, 20.00 uur
Theater, Heerlen


Vrijdag 25 oktober 2019, 20.00 uur
Theater, Heerlen


De rebel. Zijn muziek. Zijn ondergang.
"Acteur Sander Plukaard maakt van Mozart een irritant en eigenwijs ventje." (Trouw ★★★★★)
"In Amadeus verricht Mark Rietman in de rol van Salieri iets groots." (NRC ★★★★)
"De overdadige voorstelling Amadeus is een volmaakt voorbeeld van gesubsidieerde kunst voor een breed publiek." (de Volkskrant ★★★★)


AMADEUS vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist allertijden; Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.


De voorstelling, bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards, werd geschreven door Peter Shaffer en ging in 1979 in première in het Royal National Theatre in Londen. In 1984 won de verfilming door Miloš Forman maar liefst 8 Oscars.


Kamerkoor Maastricht zal de muzikale invulling van de koormuziek verzorgen in de voorstellingen in Theater Heerlen op 14 en 15 september, en op 25 en 26 oktober. Voor meer informatie en kaarten kunt u terecht op de website van Parkstad Limburg theater Heerlen, en de site van Het nationaal Theater.

Dag van de Koordirectie met afsluitend concert

Maandag 11 november 2019, 14.00 uur
De Kopermolen, Vaals


Op 30 november vindt in de Kopermolen te Vaals de Dag van de Koordirectie plaats, in samenwerking met de conservatoria Hasselt, Maastricht en Eupen. E.e.a. onder leiding van Ludo Claesen. Workshops voor koordirectie zijn een ware niche in de markt. Aankomende topdirigenten vinden slechts zelden de mogelijkheid zich verder te specialiseren en voor te bereiden op hun examens. Het Kamerkoor Maastricht vormt dit jaar de basis van de workshop met aansluitend een concert. De workshops beginnen om 14.00u, het concert begint om 19.30u. Ludo Claesen (met Kamerkoor Maastricht) verzorgt de workshop voor koordirectiestudenten conservatorium (max. 8 studenten). De studenten zullen een hele middag (van 14.00u tot 17.30u) werken met Kamerkoor Maastricht op basis van het volgende repertoire:


For unto us a child is born (GF Händel, SATB)


Super Flumina (Palerstrina, SATB)


Ave maris Stella (E Grieg, SSATBB)


I lift mine eyes (Clausen, SSATBB with Piano)


Even when he is silent (KA Arnesen, SSATBB)


O Nata Lux (M Lauridsen, SAATB)


Tijdens het afsluitende concert zal KKM allereerst delen van het programma presenteren o.l.v. een deelnemede student. Daarna zal het programma uitgevoerd worden o.l.v. Ludo Claesen.


De workshops zijn gratis te bezoeken. Voor het concert geldt een entreeprijs van 8,00 Euro. Kaarten kunt u bestellen via een mail aan De Kopermolen.


Studenten kunnen zich tot uiterlijk 16 november 2019 inschrijven via een mail aan info@dekopermolenvaals.nl. Partituren zijn te verkrijgen bij de productieleiding van Kamerkoor Maastricht, mevr. A.Canisius (annepeetcanisius@gmail.com)

Kerstconcert 'O Nata Lux'

Zaterdag 14 december 2019, 19.00 uur
Kerk Zusters onder de Bogen, Maastricht


O Nata Lux ~ Geboren is het Licht 


Kerstconcert door Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen met Hannah van den Borne, harp


Het is een geliefde traditie: Kamerkoor Maastricht brengt je in kerststemming met bekende en minder bekende kerstmelodieën. Van de Middeleeuwen tot hedendaags, van verstilde verwondering tot uitbundig Gloria… altijd mooi en sfeervol!


Brittens Ceremony of Carols, omlijst door kerstmuziek van Hildegard Von Bingen tot Whitacre.


Kaarten à 12.50 euro (studenten 10 euro) zijn nog verkrijgbaar aan de avondkassa, ingang kerk

 o.l.v. Ludo Claesen met Hannah van den Borne, harp


 


Programma:


~ Hildegard Von Bingen: O Felix anima (2 voices); Thomas Tallis : Gloria Patri; Hildegard Von Bingen: O Felix anima  (4 voices)


~ K. Sato - Ne timeas Maria; Edvard Grieg - Ave Maris Stella; Eriks Esenvalds - Stars


~ Intermezzo harp


~ Morten Lauridsen - O Nata Lux; Eric Whitacre - Sleep; O.Gjeilo -  Ubi caritas III; Kim A. Arnesen - Even when he was silent


~ Intermezzo harp


~ Benjamin Britten - A Ceremony of Carols


~ Christmassongs: Carol for Christmasday, A Virgin most pure, A child this day a born (traditional), Go tell it to the mountain (P. Mussino, arr.), Kerstgloria (L. Claesen)Kerstconcert St. Gerlach

Donderdag 26 december 2019, 15.00 uur
Kerk H. Gerlachus, Houthem St. GerlachHet is inmiddels een traditie:


- Tweede Kerstdag, vroeg in de middag,


- de wondermooie Gerlachuskerk in Houthem,


- een Kerstsfeer zoals alleen een koor die kan brengen,


- na de Kerstmuziek napraten bij warme Glühwein en kerstbrood, verzorgd door Château St. Gerlach.


Kamerkoor Maastricht viert Kerstmis met Château St Gerlach.

Master-examen Koordirectie Rob Jacobs

Donderdag 13 juni 2019, 20.00 uur
Conservatorium Maastricht


Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms


1. Selig sind die da Leid Tragen


2. Denn alles Fleisch, es ist wie Gras


3. Herr, lehre doch mich


4. Wie Lieblich sind deine Wohnungen


5. Ihr habt nun Traurigkeit


6. Denn wir haben hie keine bleibende Statt


Choir: Kamerkoor Maastricht


Soli: Samuel Namotte Baritone & Marillia Oliveira Soprano


Piano: Quatre Mains, Paul Steegmans & Jan Peeters