Ludo Claesen

Dirigent, componist, docent, jurylid

Ludo Claesen (Genk, 1956) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen Percussie, Muziektheorie, Compositie, Koor- en orkestdirectie  . In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht. Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, Israel, Zuid-Korea en de USA. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen

Als gastdirigent stond Ludo Claesen voor het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, het Nieuw Vlaams Symfonieorkest , het Philharmonic Orchestra te Dnepropetrovsk (Oekraïne), het Nederlands Promenadeorkest, Philharmonisches Kammerorchester Köln, het Vlaams Radiokoor ,het Koor van de Vlaamse Opera ,Koor van de Koorcademie Brugge,  Bachkoor Middelburg, The Brussels Vocal Consort en Studium Chorale Maastricht.
In september 2014 opende hij het nieuwe culturele seizoen als gastdirigent bij het Philharmonic Choir of Jeju in Zuid-Korea.
Tevens tekent hij voor de jaarlijkse uitvoering te Maastricht op Goede Vrijdag van Bachs’ Johannes Passion door het Kamerkoor Maastricht.

Bij de jaarlijkse ‘Kooracademie’ te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding

Ludo Claesen leidt het Kathedraalkoor Hasselt, het ‘Kamerkoor Maastricht’, Cantilone Borgloon en de Cappella Concinite Leuven. In 1997 lag hij aan de basis van de oprichting van de Limburgse Oratoriumvereniging (LOV) waarmee hij als artistiek leider succesvolle projecten realiseerde zoals de Carmina Burana (Orff) ; Messa di Gloria (Puccini) ,de Elias (Mendelssohn)en de creatie van het oratorium ‘Stad van Vrede’ (P.Steegmans). Onder zijn leiding soleerden verder diverse musici zoals Wibi Soerjadi (piano), Anastasia Safonova (piano), Anders Davidson (cello), Aleksandr Khramouchin (cello), het Trio Vienarte Wien, en vele anderen. 

Ludo Claesen doceerde 36 jaar Polyfonie en orkestspel aan de School of Arts LUCA, campus Lemmensinstituut Leuven ; hij doceert koordirectie en koorzang aan de Hogeschool ZUYD, conservatorium Maastricht( NL) en koordirectie aan het stedelijk Conservatorium te Hasselt.
Vervolgens zetelt hij in adviescommissies van de nationale koorfederatie ‘Koor en  Stem’ te Antwerpen en het artistiek comité van het Europees Muziekfestival Neerpelt.

Bij nationale –en internationale wedstrijden is hij een gewaardeerd jurylid (Europees Muziekfestival Neerpelt; Int. Koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen; Provinciale koorwedstrijden Vlaanderen; VLAMO; Int. Mars-en Showwedstrijden Hamont; Nationaal koorconcours van het KNZV Nederland, het Nederlands Korenfestival , Int. Concours ‘Ave Verum’ te Baden bei Wien.)

Sinds geruime tijd profileert hij zich ook meer als componist van vocale en –kamermuziekwerken.       Zijn ‘Missa pro nativitate Europae’ voor koor,orkest en soli werd onder zijn leiding in première gebracht te Lanaken (1994) in co-produktie met de KRO-radio. In 2002  leidde hij ditzelfde werk in het Festival van Vlaanderen (Limburg) te samen met werken van P.Swerts en P.Steegmans.  In 1995 werd door de BRTN Radio 3 onder zijn leiding zijn ‘Psalmus 112’ voor kopers,koor en percussie opgenomen, met het BRTN-koor en het Beaux Arts Quintet. In juni 2003 werd zijn ‘Missa Ave Virga Jesse’ in première gebracht door het Hasselts Kathedraalkoor, Kamerkoor Maastricht  en Johan Hermans aan het orgel. De versie voor koor, orgel en kamerorkest werd in dat zelfde jaar door de VRT-televisie  rechtstreeks uitgezonden als inzet van de Hasseltse Zevenjaarlijkse Feesten. Op het Wereld Muziek Concours 2005 te Kerkrade kende zijn ‘Eurode-Fantasia’ (voor 2 orkesten) een wereldpremière o.l.v. de componist.

In 2009 schreef hij de 3 verplichte werken voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen – Maasmechelen (B) en het verplichte werk voor de Wimpelreeks gelijke stemmen bij het Europees Muziekfestival te Neerpelt. (B)

Voor de nationale muziekwedstrijd “Dexia Classics 2011” schreef hij het verplichte werk voor percussie.
In 2010 en 2017 werd zijn ‘Missa Beata es, virgo Maria’ (koor, orgel, cello, hobo) op de VRT-televisie uitgezonden  n.a.v. de Hasseltse Virga Jessefeesten uitgevoerd door het Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. de componist; zijn ‘Missa Tertia’ (TTBB met orgel en uitgegeven bij Ascolta) werd door de Beeker Liedertafel in première gebracht op 17/10/10.
In april 2015 kende zijn compositie ‘Cantico del Sole’ voor strijkers, soli en vrouwenkoor grote bijval in een uitvoering van de Cappella Concinite onder zijn leiding. Zijn ‘Cantata for Lent I’ (koor en kamerorkest) werd in het voorjaar 2017 in première gebracht door het Kathedraalkoor Hasselt terwijl
‘Cantata for Lent II’ zijn première kreeg in 2018 door het Kamerkoor Maastricht.

Zijn composities zijn terug te vinden bij Belgische en- Nederlandse uitgeverijen : Intrada Heerenveen(NL); Annie Bank (NL), Ascolta  Houten (NL), Harmonia- De Haske (NL), Iduna (NL), Beurskens Maasbree (NL), Euprint Leuven; PM Europe Publications, Centrum voor Vlaamse Muziek Antwerpen, Centrum v Liturgische Muziek Leuven, Musikal Special-Edition Ferrimontana (D).

Diverse werken van Claesen werden op CD opgenomen ,waaronder zijn ‘4 Miniatures’ voor saxofoonkwartet ; ‘Suite Ancienne’ voor strijkers ; ‘Missa Ave Virga Jesse’ (2005 – VISIONAIR) voor koor en orgel en in oktober 2010 verscheen een full-cd  van zijn werken ‘Claesen meets Claesen’, sacred choral Music composed and conducted by L.Claesen. In 2017 verscheen ‘Claesen meets Claesen II’ met zijn werken voor mannenkoor.

In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere compositie-onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) , Verona (1997) en Rome (2006)

Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) , de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens. (2003) en de Zilveren Medaille 2de klasse van de stad Hasselt (2017).

website : www.claesenlmmi.be

Opnames

Diverse werken van Claesen werden op CD opgenomen, waaronder zijn ‘4 Miniatures’  voor saxofoonkwartet; ‘Suite Ancienne’ voor strijkers en de ‘Missa Ave Virga Jesse’ voor koor en orgel. Met Kamerkoor Maastricht nam hij recentelijk de CD “Claesen meets Claesen”op met geestelijke koormuziek van zijn hand.

Prijzen

Als componist werd Ludo Claesen herhaalde malen onderscheiden, o.a. te Antwerpen (1985/1986), Brussel (1993), Leeuwarden (1996), Verona (1997) en Rome (2006).

Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor” (1995) van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) en de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens” (2003)

Meer informatie over Ludo Claesen en over zijn composities is te vinden op www.claesenlmmi.be.

Fragment Cantate "Ero Cras"

Beelden CD-opname "Claesen meets Claesen" januari 2010