Ludo Claesen

De Belgische dirigent, muziekdocent en componist Ludo Claesen (Genk, 1956) is sinds 1990 artistiek leider van Kamerkoor Maastricht. Hij cultiveert een koorklank die vooral gericht is op transparantie en zeggingskracht, waarbij een zekere nadruk is komen te liggen op de periodes van de Barok en de Hedendaagse muziek.

Met de uitvoering van werken van zijn eigen hand weet hij Kamerkoor Maastricht een geheel eigen gezicht te geven. Daarnaast hecht hij grote waarde aan het in ere houden van de hoogtepunten uit de koortraditie, zoals de jaarlijkse uitvoering van J.S. Bach's Johannes Passion illustreert.

Ludo Claesen doceert polyfonie en orkestspel aan het Lemmmensinstituut te Leuven en koordirectie en koorzang aan het Conservatorium Maastricht. Voorts maakt hij deel uit van adviescommissies van de auteursvereniging SABAM, de koorfederatie ‘Koor en Stem’ te Antwerpen en de Commissie voor Kerkmuziek ICLZ te Brussel. Naast Kamerkoor Maastricht leidt Claesen als vaste dirigent koren in Hasselt, Leuven en Eupen.

Levensloop
Ludo Claesen studeerde Percussie, Muziekschriftuur, Compositie en Koor-en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Als uitvoerend musicus trad hij op in diverse Europese landen, in Israel en de USA. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen. Als gastdirigent stond hij voor vele orkesten in België, Duitsland en Nederland, waaronder het Limburgs Symfonie Orkest. Hij is als docent en dirigent een terugkerende waarde bij de jaarlijkse 'Internationale Bachdagen' te Brugge; grote zangevenementen als 'Limburg Zingt', 'Flandria Cantat' te Antwerpen en de 'Community singing'  in de Doelen te Rotterdam stonden jarenlang onder zijn bezielende leiding.

 

Opnames

Diverse werken van Claesen werden op CD opgenomen, waaronder zijn ‘4 Miniatures’  voor saxofoonkwartet; ‘Suite Ancienne’ voor strijkers en de ‘Missa Ave Virga Jesse’ voor koor en orgel. Met Kamerkoor Maastricht nam hij recentelijk de CD “Claesen meets Claesen”op met geestelijke koormuziek van zijn hand.

Prijzen

Als componist werd Ludo Claesen herhaalde malen onderscheiden, o.a. te Antwerpen (1985/1986), Brussel (1993), Leeuwarden (1996), Verona (1997) en Rome (2006).

Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor” (1995) van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) en de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens” (2003)

Meer informatie over Ludo Claesen en over zijn composities is te vinden op www.claesenlmmi.be.

Fragment Cantate "Ero Cras"

Beelden CD-opname "Claesen meets Claesen" januari 2010