Voetbal Nederland Spanje

Kamerkoor in een voetbalwedsrijd

Joep Hinssen werkt aan een project gebaseerd op de grote voetbalwedstrijd Nederland - Spanje van het afgelopen wereldkampioenschap, dat onvoorspelbare schouwspel op het veld, de uitbundige reacties bij de tienduizenden supporters die een collectief en overzichtelijk ritueel vormen dat het narratief van de wedstrijd begeleidt en versterkt.

De wedstrijd wordt door een klassiek muzikaal filter gehaald en wordt zo een muzikale performance. Elk team wordt vertegenwoordigd door een percussionist en een koor. De percussionisten spelen het trappen tegen – en het stuiteren van – de bal. De koren vertegenwoordigen de supporters. Het kleinste en centrale element, de voetbal, staat op een muzikale manier tegenover het massale element, de supporters. De botsing van twee werelden – massaspektakel en de ongeschreven regels uit de concertzaal. 

Video

De performance zal in een concertzaal zonder publiek worden gefilmd met gebruik van geavanceerde camerabewegingen uit de voetbalverslaggeving.Eindresultaat is allereerst een live-performance voor publiek, met daarbij ook de beelden van de wedstrijd waaraan de performance synchroon loopt. 

De performance zal een feestelijke première krijgen in Maastricht. De video zal vervolgens gebruikt worden voor exposities. Ik ben op dit moment druk bezig met het maken van de partituren en werk samen met muzikanten aan de muzikale interpretatie hiervan.


<< Vorige pagina