Kamerkoor Maastricht

Kamerkoor Maastricht is een klein gemengd koor met een vaste kern van zangers. Het koor staat sinds 1990 onder leiding van Ludo Claesen en streeft een slanke koorklank na, die met name tot zijn recht komt in Barokmuziek en hedendaags repertoire.

In Maastricht houdt het koor al jarenlang een traditie in ere van uitvoeringen op Goede Vrijdag van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Daarnaast verzorgt het ensemble regelmatig optredens met o.a. muziek uit de Franse en Engelse koortraditie als ook muziek van hedendaagse componisten. Met enige regelmaat staan er werken van de eigen dirigent en componist Ludo Claesen op het programma.

Het koor bestaat grotendeels uit professionele musici en heeft een opmerkelijk niveau bereikt, waardoor het zich kan meten met menig kamerkoor. Op het internationale Korenfestival Tonen2000 in Den Haag viel Kamerkoor Maastricht in de prijzen: cum laude voor het geestelijk repertoire, goud voor het wereldlijk repertoire en bovendien werd het koor uitgeroepen tot het beste Kamerkoor van Nederland in 2006. Kamerkoor Maastricht treedt regelmatig op in Nederland, België en Duitsland.

Educatie en talentontwikkeling
Naast zijn goed gevulde concertagenda vervult het koor een zeer gewaardeerde taak in het onderwijs aan directie- en zangstudenten aan het Conservatorium Maastricht. Kamerkoor Maastricht biedt hen de gelegenheid ervaring op te doen als dirigent of solist en werkt geregeld mee aan overgangs- en eindexamens.Historie Kamerkoor Maastricht

Het koor is opgericht in 1960 onder de naam Maastrichts Kamerkoor door de Maastrichtse organist en dirigent Jean Wolfs (1927 – 2003). Onder zijn leiding bouwde het koor een reputatie op in het uitvoeren van werken uit Renaissance en Barok. Het koor trad vanaf 1966 op onder de naam Camera Musica Mosana. Jean Wolfs was in 1960 ook de oprichter van de Stichting Pro Organo Maastricht, die nog steeds jaarlijks het prestigieuze festival L’Europe et l’Orgue organiseert (www.orgelfestivalmaastricht.nl).

Vanaf 1990 is de artistieke leiding in handen van de Belgische koordirigent en componist Ludo Claesen. Sinds 2005 voert het koor de naam Kamerkoor Maastricht.