Laatste concert met Ludo Claesen als vaste dirigent

Onze maestro Ludo Claesen, groot musicus, concertleider en componist, gaat het rustiger aandoen. Zijn laatste concert met Kamerkoor Maastricht markeert een bijzondere gebeurtenis: Ludo Claesen zet – met pijn in het hart – een punt achter de vele jaren dat hij het koor geleid heeft.

In september 1989 bracht Ludo met Kamerkoor Maastricht Buxtehude en Zelenka. Daarna volgden talrijke cantates van Johann Sebastian Bach en de in de regio Maastricht zeer hoog gewaardeerde jaarlijkse uitvoering van Bach’s Johannes Passion op Goede Vrijdag. Er volgden talrijke hoogtepunten, zoals de Hohe Messe, het Weihnachtsoratorium en motetten van J.S. Bach, Brahms’ Deutsches Requiem en anthems van Handel en Purcell. Hedendaagse componisten stonden bij Claesen en Kamerkoor Maastricht voortdurend op de programma's; veel nieuwe en spannende werken werden tot klinken gebracht, o.a. in festival Musica Sacra. Memorabel zijn ook de werken van Ludo's eigen hand die met regelmaat geprogrammeerd werden.

Op het internationale Korenfestival 2006 in Den Haag werd Kamerkoor Maastricht onder leiding van Ludo Claesen uitgeroepen tot het beste kamerkoor van Nederland.

Als hoofdvakdocent Koordirectie aan het Conservatorium van Maastricht deed hij herhaaldelijk een beroep op Kamerkoor Maastricht voor de vele bachelor- en masterexamens. Door zijn pensionering aan het Conservatorium en het neerleggen van zijn directietaken bij enkele koren hoopt Ludo Claesen ook meer tijd vrij te kunnen maken om te componeren.

Hij is zeer verheugd het koor over te kunnen dragen aan een kundige en gerespecteerde opvolger: Hans Leenders.

Kamerkoor Maastricht is Ludo Claesen zeer erkentelijk voor zijn jarenlange toewijding, zijn niet-aflatende bevlogenheid en zijn inspiratie die het koor gebracht heeft waar het zich nu bevindt.

  

Overdracht aan Hans Leenders, benoeming tot ere-dirigent en bloemenhulde


<< Vorige pagina